Zäta

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Äkta vanilj

MatnyttigtPosted by Zäta Sun, October 07, 2012 19:15
Jag hör till den kategorin människor som gärna doftar i lite vaniljsocker när jag bakar, även om det egentligen inte ingår i receptet. Både pannkakor och sockerkaka blir godare med någon tesked vaniljsocker.

Vissa recept tarvar dock färsk vanilj. Tareq Taylers mascarponekräm med rabarbertrifle till exempel, och min egen rabarberkompott.

Nu är rabarberna i trädgården för slöa för att duga till annat än kompostmat, och jag har inte varit förståndig nog att frysa ner något inför vintern. Annars hade jag gjort en laddning kompott och serverat varm till vaniljglass.

Här är receptet, i sann "på-en-höft-anda".

Skölj och ansa några stjälkar rabarber. 5-10 beroende på storlek.
Skiva dem i så tunna slantar du orkar.
Lägg rabarbern i en tjockbottnad kastrull och häll på socker efter behag.
Sätt kastrullen på plattan på svag värme och låt rabarbern och sockret sakta smälta samman. Rör runt lite då och då.
Lägg i en kort kanelstång (5-7 cm) och låt den koka med.
Snitta upp en vaniljstång och skrapa ur fröna. Lägg i fröna och vaniljstången och låt alltsammans sakta puttra tills rabarberkompotten antagit en angenäm, lite tjockare konsistens.
Fiska då upp vanilj- och kanelstängerna och släng dem i komposten.
Avnjut kompotten till en skål glass.

Äkta vanilj är ju ganska dyrt att köpa, men jag har hittat ett ställe på nätet (klicka på länken) som säljer ekologiskt odlad bourbonvanilj från Madagaskar, till ett överkomligt pris. Det handlar inte om att köpa en vaniljstång i taget men om man förvarar sina vaniljstänger tätt inrullade i gladpack så håller de faktiskt riktigt länge.

Då kan man lyxa till det med lite äkta vanilj i både kakor och glass och kanske till och med i pannkakorna!
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.