Zäta

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Midsommarn på sjön?

Väder och vindPosted by Zäta Wed, June 15, 2016 17:10

Det är något speciellt med midsommarafton och båtägare.
Den gamla devisen "Allt som flyter ska i sjön!" lever i högsta grad än i dag.
Även i Zäta-familjen.

Vi hade en lyckad sjösättning i söndags eftermiddag. Det är alltid ett litet äventyr när det är dags att få ner den stora, tunga båten från den gamla, skruttiga båtkärran med hjälp av den lilla, lätta bilen.
Var för sig är det egentligen inga konstigheter med varken båt, båtkärra eller bil. Båten guppar snällt som en gummianka när den väl kommit flott från båtkärran och bilen är en stabil Volvokombi, men när man hör bilbromsarna knarra under de där spännande minutrarna medan Förundersökningsledaren står på båtkärran och lyfter fören för allt vad han är värd samtidigt som jag står med en tamp om höfterna på bryggan och drar så mycket tygen håller för att få loss båten från kärran – ja, då verkar båten väga bly och bilen inte ett vitten.

När sjösättningen gått som sämst (med den alldeles för flacka rampen vid småbåtshamnen inne i stan) har de slutat med att vi fått koppla loss båtkärran från bilen och sjösätta den tillsammans med båten, men i år gick det bättre än vanligt. Jag vill gärna tillskriva barnen en del av äran. Guldgossen höll utkik över backningsproceduren och vinkade när det var en centimeter kvar mellan vattenytan och avgasröret på bilen, och sedan hjälpte både han och lilla Svalan till att dra ner båten i vattnet med en tamp som vi satt fast i fören.

Se där! Så bra det kan gå när alla hjälps åt!

Med båten i sjön är det egentligen bara en liten detalj som ska till för att vi ska kunna sälla oss till båtburna Lidköpingsbor som firar midsommar på Vänervattnet.
Det handlar såklart om vädret.

I dag, onsdag, med en och en halv vecka kvar till midsommarafton är Klart, yr.no och SMHI alla ganska överens om vädret på midsommarafton.
Det ska bli mellan 12 och 24 grader varm.
Klart är pessimister med 12 grader som kallast och SMHI tror att det bara blir 16 grader varmt som lägsta temperatur. Klart är pessimister även i överkant och vågar bara lova upp till 21 grader medan yr.no tar i med 24 grader.
Det finns inget regn utlovat överhuvudtaget.
yr.no och SMHI utlovar full sol medan pessimisten Klart graderar sig med molnigt med chans till solglimtar.
Vinden ligger på mellan 2-4 meter per sekund. Här är det återigen Klart som tror det bli blåsigast medan yr.no utlovar svaga vindar.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen under den dryga vecka som är kvar till midsommarhelgen.
Kan det bli en sjöhelg eller får vi agera landkrabbor i år? Det vore i så fall inte första gången. Sanningen å sägandes så kan jag faktiskt bara påminna mig en enda sommar som firats med båt. Då var vi ute på förmiddagen tillsammans med några andra hurtfriska båtmänniskor och hann äta lunch och jordgubbstårta innan regnmolnen motade oss tillbaka in i hamn igen. Förrförra sommaren var det om jag inte missminner mig. Och lilla Svalan fick ej välplacerad måsfekalie på toppen. Inte av tårtan tack och lov, men på huvudknoppen. Tur i oturen att det var den minst badkrukiga i familjen som drabbades. Lilla Svalan har smittats av sina föräldrars sinne för ironi och skrattade mest medan hos lånade lite schampo av ett annat barn och tog ett dopp för att tvätta bort fågellämningen.


*

I dag är det måndag och fem dagar kvar till midsommarafton.
Klart har höjt temperaturen till mellan 16-24 grader men lagt på 13 mm regn. Det kommer ändå bli solchanser och blåsa 4 meter per sekund.

yr.no säger 15-20 grader och 14 mm regn. Ingen sol och upp till 5 sekundmeter.

SMHI har övertagit pessimistrollen med 16-19 grader, 19 mm regn, en liten solglimt på kvällen och mellan 4-7 sekundmeter.

*
Nu är det torsdag och midsommarafton är i morgon. Man skulle kunna förvänta sig att prognoserna hos de olika vädersiarna blivit mer samstämmiga ju närmare i tiden man kommer.
Men så är det verkligen inte.

Klart tror att det ska regna totalt 33 mm i morgon. Det är lite mer regn än vår trädgård behöver på en hel vecka.
Det kommer regna fram till klockan sex på morgonen och sedan kommer det en skur vid lunch, en skur på eftermiddagen och ytterligare en skur på kvällen.
Topptemperaturen kommer vara 22 grader och det ska blåsa 3 m/s.

yr.no har bara regn fram till klockan sex i morgon bitti, och bara 1,4 mm.
Deras topptemperatur är också 22 grader och det ska blåsa 3 m/s.

SMHI tror på regn fram till klockan tre på natten och sedan mer regn och till och med åska från 17 till 20. Totalt ska det regna 9.1 mm men det kommer blåsa en hel del, särskilt på eftermiddagen med 7 meter per sekund.

Så vad ska man tro?
Massor av regn men lite vind? Eller åska och vind? Eller en fin dag med varken bara någon regnskur?
Ska vi våga satsa på en midsommarafton på sjön eller ska vi stanna i land och äta jordgubbarna under tak?

  • Comments(0)//blogg.zettervall.se/#post4518