Zäta

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Det grönskar

Blommor och bladerPosted by Zäta Thu, March 26, 2015 17:05

Det har börjat grönska i vårt hem. De olika tomatsådderna var först ut och nu har små gröna spinkisar kommit upp av både Tigrella, Tiny Tim, italiensk busktomat och babyplommontomaten som jag fermenterade frön av från en köpetomat. Jag sådde i cremefreiche-burkar och satte på locken (perforerade med en säkerhetsnål) för att slippa vattna för ofta. Medan jag väntade på att fröna skulle gro fick de bo på golvvärmen i badrummet men nu har de flyttat upp en våning och står i miniväxthus i allrumsfönstret tillsammans med spetspaprikan som också var tidig.
I allrumsfönstren finns också ett antal tidiga potatisar av sorten Swift som står i mjölkpaket och har skjutit rejäla skott vid det här laget.

På tal om skott, så har jag äntligen kunnat börja skörda krispiga, spänstigt gröna ärtskott från den lilla odlingen i köksfönstret. Jag har försökt tidigare, med både solrosfrön, ärtor och någon typ av bönor, men specialmanicken jag har med ett galler som ligger över ett vattentråg för att man ska kunna odla utan jord, har hittills inte funkat alls. Antingen torkar allt eller så möglar det. Till slut gav jag upp och la lite jord i en tom ask jag fått över efter att ha ätit upp ett gäng goda småtomater. Jag placerade ut vanliga gula ärtor ganska tätt och sprinklade över lite mer jord innan jag vattnade och ställde dem i fönstret med ett lager plastfolie över. Nu har jag kunnat äta skott på frukostmackan flera dagar i rad.

I tvättstugan står ytterligare ett miniväxthus. Det är fullt av penséer. De ska snart få lämna lysröret och flytta upp till den äkta solen i allrummet. De har stannat av i växten men borde vara så pass tåliga att jag vågar utsätta dem för lite verklighet.

Lite tuffare verklighet har växterna i uterummet. De utsätts omväxlande för gassande sol och temperaturer upp mot 30 grader och däremellan nattkyla och bara några få plus. I uterummet samsas två vita pelargoner, en och en halv silverek (den halva har bott ute i kruka i vinter och är förmodligen död), en övervintrad tomat av okänt ursprung (uppgrävd från en av entrérabatterna) och så min största glädje där ute – fikonbusken. Den är ful som stryk med bara tre eller fyra krumma grenar som hänger nedanför krukkanten, men nu börjar bladen spricka fram och förvandlar den fula ankungen till, om inte en svan så åtminstone något betydligt skönare än bara de där kala stjälkarna.

Jag väntar på att gyllenbären och purjolöken ska visa sig. De står någorlunda mörkt på badrumsgolvet. Jag hoppas de vill upp innan påsk för sedan är det dags att så luktärter, gurka, prydnadspumpor och diverse blommor.

  • Comments(0)//blogg.zettervall.se/#post4432