Zäta

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Fler böcker

LäslustPosted by Zäta Thu, March 19, 2015 17:10

Det är så mycket man ska hinna hela tiden.
Antingen dukar man under av stress och låter hjärta och hjärna gå i spinn över den omöjliga tidsekvationen…
…eller så skyndar man sig så mycket man kan och slutar sova om nätterna för att hinna med så mycket som möjligt…
…eller så lär man sig den svåra konsten att prioritera.

Alternativ ett låter inte speciellt lockande.
Alternativ två har jag provat några gången men det är ingen strategi som funkar i längden.
Återstår alterativ tre.

Prioriteringar är inte alltid min starka sida. Jag kan tycka att jag gör bra prioriteringar när jag struntar i tvätthögen och i stället spelar spel med mina barn. Barnen kanske också tycker det är rätt, medan Förundersökningsledaren är av en helt annan åsikt.

På lunchen i går hade jag hela fyra saker som jag ville bocka av på min mentala ”att göra-lista”.
1. Äta lunch
2. Hämta ett kort på expeditionen i kyrkan
3. Köpa penséer på torget för att vårpynta entrén där hemma
4. Titta lite, lite grann på pocketböckerna på Second Hand för att se om jag hittar några böcker till som jag kan byta ut i bokhyllorna.

Den här gången lyckades jag i alla fall få ordning på mina prioriteringar. Först gick jag till Second Hand och gick systematiskt igenom alla deras pocketböcker (Och det var verkligen inte så många. Bara två små snurrställ. Antingen är det inte mycket pocketböcker i omlopp just nu, eller så har de gömt undan böckerna på något mer ställe.)
Sedan gick jag tillbaka till jobbet och åt min medhavda lunchlåda.
Kortet från kyrkan har jag varit och hämtat i dag i stället. Allt ordnar sig, bara man har de rätta prioriteringarna!

Här är listan på mina bokfynd för den här gången:

”Vänaste land” av Åke Edwardson – en utbytesbok. En pocketbok flyttar in och en inbunden bok får flytta ut. Jag kan inte tänka mig att bryta Erik Winter-sviten.

”Ondskan” av Jan Guillou – en utbytesbok. Och en riktigt bra bok som jag gärna läser om.

”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” av Jonas Jonasson – en utbytesbok. Jag brukar oftast tycka att boken är bättre än filmen. I det här fallet är det ett riktigt understatement. (Jag gillar att använda ordet understatement. Det är förknippat med goda minnen. När jag gick på gymnasiet skrev jag en gång en text i svenskan eller om det kanske mer troligt var litteraturhistoria. Min lärare kommenterade texten med orden ”Att det här är bra, är ett understatement!” Jag var tvungen att slå upp ordet för att förstå om det var positivt eller inte.

”Törnfåglarna” av Colleen McCullough – en utbytesbok. Alla i min ålder, och äldre, såg väl serien Törnfåglar när den gick på TV i början av 80-talet. Den snygge Richard Chamberlain som spelade prästen, den ljuva men hetlevrade Meghan Cleary som spelades av Rachel Ward, och deras sorgligt omöjliga kärlekshistoria har för alltid etsat sig fast som ett kollektivt minne.

”Snabba Cash” och ”Aldrig fucka upp” av Jens Lapidus – två utbytesböcker. Jag blev helt fascinerad av det rappa och identifikativa språket och har med lust och glädje läst boksserien. Filmatiseringarna har tyvärr inte varit lika bra som böckerna, men det är de ju å andra sidan aldrig. (När jag kom hem och skulle leta upp dessa två böcker visade det sig att jag visst redan bytt ut "Snabba Cach" mot en pocketvariant. Eller om det till och med kan ha varit så att jag fick tag i en pocketbok redan från början...)

”Villospår” av Henning Mankell – en utbytesbok. Mankells Wallander och Edwardsons Winter är ganska lika karaktärer men Wallander har mer privata problem än Winter vilket ger läsningen ett litet extralyft. (Hoppsan! Den här stod visst också redan i pockethyllan här hemma. Nåja, någon på jobbet blir glad och jag har skänkt en femma extra (eller två) till PK Second Hands föredömliga arbete.)

”Den orolige mannen” av Henning Mankell – en utbytesbok. Jag har för mig att det här är Mankells sista Wallanderbok och det var väldigt tydligt att Mankell verkligen tröttnat på sin romanfigur. Efter att ha läst den här ganska medelmåttiga, nästan dåligt skrivna boken så är jag inte sugen på något mer om Wallander. Och för en gångs skull så är filmen bättre än boken. (Och ändå har jag visst råkat köpa även denna bok en gång för mycket...)

”Kinesen” av Henning Mankell – en utbytesbok.

”Nobels Testamente” av Liza Marklund – en utbytesbok.

”Winterland” av Åke Edwardson. Jag har älskat böckerna om kriminalaren Erik Winter och slukat varenda rad från första fallet till dess Erik kanske dog eller inte dog i cancer. Winterland har jag nog inte läst. Jag hoppas i alla fall att jag missat ytterligare några små Winterberättelser som jag snart kan suga i mig. (Senare: Jag har letat i mina hyllor och inte hittat något Winterland, så nu är jag verkligen sugen på att läsa det här fyndet.)

”Liseys Berättelse” av Stephen King. I bloggsamtal med den forne bloggaren Doc har jag lovat att ge Stephen King en ordentlig chans. Av hittills oförklarliga anledningar rankar Doc King som favoritförfattare. Hittills har jag bara läst en enda hyfsad bok av denne hyllade författare. Kanske blir den här berättelsen nummer två.

”Villospår” av Sue Grafton. En thriller som enligt framsidestexten ska bjuda på trivsam och underhållande läsning. En polis dör av en hjärtattack. Hans fru vill ta reda på varför han var så orolig tiden innan han dog och ger en privatdeckare i uppdrag att luska lite. Det visar sig att polisen privatspanat på fritiden och nu kommer privatdeckaren något på spåren som utsätter henne själv för fara. Det blir mycket privat här…

”Iskallt spår” av Stephen Booth. En kriminalroman där det verkar dyka upp den ena döingen efter den andra men där författaren även verkar lägga möda på relationerna mellan sina huvudkaraktärer och det bådar ju gott.

”Drömmar ur snö” av Anna Jansson. Ja, jag fortsätter samla på mig Anna Jansson-böcker.

”Det innersta rummet” av Elizabeth George. Jag tror inte jag läst någon av Elizabeth Georges deckare tidigare. Kanske hittar jag en ny favorit.

”Tusen strålande solar” av Khaled Hosseini. Jag har läst Hosseinis första bok ”Flyga drake” och tyckte faktiskt inte att den var så fantastiskt bra som alla säger. Den var skriven som en självbiografi och jag blev närmast besviken när jag upptäckte att det inte alls var en biografi. Jag fick intrycket att författaren velat skriva en biografi men hade så mycket smuts i kappsäcken att han under vägen beslöt sig för att ändra lite detaljer, utelämna viktiga händelser och till slut kunna kalla boken för en fiktiv historia, bara färgad av hans egen barndom.
I tusen strålande solar står det klart redan från början att det handlar om en påhittad roman. Det kan bara bli bättre.

”1222 över havet” av Anne Holt. Anne Holt är jag lite förtjust i. Jag gillar att hennes karatkär Hanne Wilhelmsen inte är så enkelspårig och oftast är historierna ganska spännande.

”Polis” av Jo Nesbö. Kolla! En Harry Hole-bok till!

”Uppdrag Matarese” av Robert Ludlum. Jag älskar Ludlums böcker. Kanske ännu mer de han inte skrivit själv eftersom de håller ett modernare språk.

”Uppgörelsen” av John Grisham. Grisham är lite ojämn. Vissa böcker är jättebra medan andra bara är sådär. Återstår att se vilken kategori den här tillhör.

”Midvinterblod” av Mons Kallentoft. Jag tror inte jag läst någon av Mons Kallentofts böcker än. Jag har börjat samla dem på hög och har hört att de ska vara riktigt otäcka, men det gillar ju jag.

”Viskleken” av Arne Dahl. Jag har nog inte läst något av Arne Dahl heller men det går ju en serie på TV nu som grundar sig på en av hans böcker och enligt kollegorna ska den vara riktigt bra. (Det här var otippat. Jag hittade visst den här boken hemma i bokhyllan också.)

”Den fjärde punkten” av Willy Josefsson. Det här är Ängelholmssonen Josefssons sjätte roman. Jag har aldrig hört talas om honom. Av baksidestexten att döma är det nog en bok i stil med Björn Hellströms kriminaldeckare, trivsam och okomplicerad.

Det var alla böcker jag fick med mig den här gången. Dags att börja smuggla igen.

*
Och på väg hem från jobbet passade jag på att hämtade jag ut de böcker jag beställt från Adlibris.

Jens Månvinges självbiografi "Den senila skalbaggens tröst".
Hanna von Corswants "Bunkern".
Henning Mankells "Djup" och "Minnet av en smutsig ängel"
Anne och Even Holts "Flimmer"
Anne Holts "Död i skugga"
och slutligen bokklubbsboken "Zack" som skrivits av Mons Kallentoft och Markus Lutteman. Den förste är en känd och erkänd författare. Den andra, upptäckte jag just, har skrivit boken "El Choko" som jag nyss läst. "El Choko" är en biografi som Lutteman hjälpt till att skriva. Boken beskriver en svensks vardag i det överbefolkade fängelset i La Paz. Känns orten igen? Ja, Zätafamiljen firade nyår där i år! Dock inte i fängelset, tack och lov, men i Bolivias administrativa huvudstad.  • Comments(2)//blogg.zettervall.se/#post4429