Zäta

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Smugglare

LäslustPosted by Zäta Fri, March 13, 2015 15:50

Nu måste jag bli en smugglare.

I onsdags var jag uppe på PK Second Hand och försåg mig lite från deras utbud av begagnade pocketböcker. Så här i bokreatider blev suget övermäktigt och trots att jag redan klickat hem några billiga 19-kronorsböcker från Adlibris så kändes inte behovet riktigt mättat.

När jag tittar i papperskassen jag fick med mig så inser jag två saker:
För det först att jag köpt tillräckligt med böcker för att klara mig under hela våren, och därmed inte borde behöva köpa fler, men att det liksom inte spelar någon roll eftersom jag inte hann titta igenom alla titlar på Second Hand och därför kan ha missat några ovärderliga pärlor (för fem kronor styck).
För det andra att jag måste smuggla hem mina fynd lite pö om pö och smyga upp dem i min ”att läsa-hylla” så inte Förundersökningsledaren upptäcker vad jag haft för mig på lunchen. Han delar inte alls min fäbless för att äga böcker utan tycker att jag lika gärna kan låna på biblioteket.

Böckerna jag fyndat är följande:

”Små citroner gula” av Kajsa Ingemarsson. Jag vill minnas att boken var en snackis när den kom ut för några år sedan, men jag minns inte riktigt vad som sas om den. En snabb kik innanför omslaget talar om att den kom ut 2004, så det var visst tio år sedan. Tänk vad tiden går fort när man har roligt.

”Hur kunde hon?” av Dana Fowley. Sedan vi började med bokklubben på jobbet har jag läst några biografier och kommit på att det faktiskt inte alls är så tokigt att blanda upp min favoritgenre (deckare) med en och annan självupplevd berättelse. Senast läste vi ”Ett stulet liv” – skriven av kvinnan som för några år sedan blev fri efter att ha varit kidnappad i nästan 20 år. Boken var allt annat än välskriven och allt annat än spännande, men ändå verkligt läsvärd. Att öka sin förståelse för andra människor på det här sättet är en möjlighet jag mer och mer anser att man ska ta tillvara.
”Hur kunde hon?” handlar om en kvinna som blev utsatt för pedofiler i sin barndom, och det var hennes egen mor som introducerade henne till detta helvete på jorden. Jag gissar att det här kan bli en ganska tårdrypande läsupplevelse, kryddad med lika delar frustration och ilska.

”När skönheten kom till Bro” och ”Alkemins eviga eld” av Anna Jansson. Jag har inte läst några Maria Wern-böcker än, men har börjat samla på mig serien för att kunna läsa dem i ordning när jag väl har ett gäng. Jag hoppas att jag inte redan har någon av dem hemma. Dubbelköp har hänt förr om man säger så… (Efter att ha kollat i min excellfil över författare och böcker hemma, verkar det som jag kanske redan har Alkemi-boken sedan tidigare.)

”Blind lydnad” av Will Lavender. Enligt baksidestexten en spännande bok om en fiktiv, presumtiv mordgåta som så småningom kanske visar sig vara verklig. Låter som något i min smak.

”Nummer fem från vänster” av Jennifer Thompson, Ronald Cotton och Erin Torneo. Jag vet inte om det är en biografi eller om det är journalister som skrivit om ett speciellt rättsfall men hur som helst handlar boken om en våldtagen kvinna och en felaktigt dömd gärningsman som blir vänner.

”Da Vinci Koden” av Dan Brown. Den här boken har jag redan läst för länge sedan, (och sett filmen…) men är en sådan bok jag kan tänka mig att läsa om. Och eftersom boken hemma är inbunden, och det här är en pocket, så får det bli ett litet byte i bokhyllan.

”I det tysta” av Vicky Jaggers. Ännu en självbiografi, skriven av en kvinna som blev våldtagen av sin storebror under uppväxten.

”Paria” av Björn Hellberg. Det verkar som tennisoraklet Björn Hellberg skapat sig en ny värld att placera morden i. I stället för ”Staden” heter den här staden Loviken. Och kriminalaren som ska lösa mordgåtorna heter inte Sten Wall utan Carina Keller.

”Kejsaren – Roms Portar” av Conn Iggulden. Jag har redan köpt på mig serien om mongolerna och även om jag inte hunnit läsa någon av de böckerna har jag hört så gott om dem att jag tror det lönar sig att samla på sig ytterligare en serie av samme författare.

”Giraffens tårar” av Alexander McCall Smith. För några år sedan fick jag den första boken om Damernas Detektivbyrå av min mamma. Kanhända har jag köpt någon mer i serien sedan dess. Kanhända till och med den här… men i så fall vet jag en bra Second Handbutik där man kan lämna in böcker så säljer de dem vidare till andra bokmalar…

”Sol och Skugga” av Åke Edwardsson. Det här är en Erik Winter-bok. Varför köpte jag den? Jag är rätt säker på att jag läst den redan. Kan det vara så att jag tror att jag har den som inbunden bok hemma, och vill byta ut den till en pocketbok? Jag är inte säker. Jag får smuggla hem den och kolla läget helt enkelt.

”Kackerlackorna” av Jo Nesbö. Jag har läst den första boken om antihjälten och polismannen Harry Hole – Fladdermusmannen. Ärligt talat tyckte jag inte att Fladdermusen var någon uppseendeväckande bra bok, men eftersom jag hört att fortsättningen ska bli bättre så har jag inte gett upp serien än.

”Nattvandraren” av Björn Hellberg. Troligen en helt vanlig Sten Wall-kriminaldeckare. Jag har inte läst Björn Hellberg med någon större behållning tidigare. Jag har nog tyckt att berättelserna varit allt för ytliga och för lättvindigt lösta, men senaste boken (som jag naturligtvis inte minns namnet på) var en förvånansvärt trevlig upplevelse. Björn Hellbergs signum är ju just trevligheten så nu ämnar jag ge honom några chanser till att dra ner mig i ”Staden”-träsket.

”Nyckelord Chasong” av Robert Ludlum. Det här verkar inte vara en Bourn-bok men Ludlum är ju ändå alltid Ludlum!

”Dubbelspel” av David Baldacci. Jag har läst några av Baldaccis böcker tidigare och jag tycker om hans omsorgsfullhet i bakgrundsbeskrivningen, hur han bjuder in läsaren att känna sig lika insatt i det politiska spelet och alla USA:s olika polisiära, militära och statliga organisationer och myndigheter som han själv är.

”Vattenmelonen” av Marian Keyes. Jag har liksom för mig att jag läst någon av Keyes böcker tidigare men när jag tittar på hennes bibliografi kan jag inte komma på vilken det är. Tänk om det var just Vattenmelonen? Nåja, det verkar ju vara en sådan där lättläst trall-bok så jag mår nog inte illa av att läsa den igen i så fall.

”Huset vid havets slut” av Elly Griffiths. När jag köpte boken trodde jag först att den var skriven av en annan författare, som jag läst en trevlig deckarhistoria av tidigare. Nu när jag tittar närmare på den blir jag dock lite osäker. De här är i alla fall bok nummer två i en nystartad serie, så jag får nog se till att skaffa ettan innan jag kastar mig in i den här.

”Lyckliga gatan” av Liza Marklund. Jag har läst alla Liza Marklunds böcker om Annika Bengtzon, ända från ”Sprängaren” till ”Du gamla, du fria”. ”Lyckliga gatan” är den näst sista boken om journalisten som är så tvär och strulig. Jag kommer verkligen sakna dessa lättlästa slukarböcker.

*

Jaha, det var allt i kassen. Nu är det bara att inleda operation smuggling…  • Comments(0)//blogg.zettervall.se/#post4426