Zäta

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Kristusstatyer

ReflekteratPosted by Zäta Tue, March 10, 2015 19:59
Lilla Svalan kom hem från skolan och frågade hur det egentligen är med kristusstatyn vi besökte i Cochabamba i Bolivia. Vi har fått veta att den är högst i världen, högre än den i Rio. När de googlat på kristusstatyer i skolan hade de hittat uppgifter om att Riostatyn är världens högsta. Men också att en ny staty från 2010 i Polen, är ännu högre.

I kväll har jag satt mig vid datorn och tittat på bilderna vi fotade i Cochabamba och läst det jag kunnat om kristusstatyerna både i Rio i Brasilien och Swiebodzin i Polen. Hur kan både Brasilien, Bolivia och nu Polen stoltsera med världens högsta kristusstatyer?

Här är vad jag fann:
Statyn i Rio är 30 meter hög. Den står på en sockel som är 9,6 m hög. Totalhöjden är alltså 39,6 meter. Statyn står på ett berg 710 meter över havet. Den slutar alltså 749,6 m över havet.

Statyn i Cochabamba är 34,2 m hög. Den är alltså högre än statyn i Rio. Den står på en sockel som är 6,24 m hög. Totalhöjd 40,44 m. Inklusive sockeln är den alltså fortfarande högre än sin Riokusin. I vissa källor på nätet kan man läsa att statyn i Bolivia är 34 meter och den i Brasilien är 38 m. Men då jämför man äpplen och päron. Statyn står på ett berg 2840 m över havet. Den slutar alltså 2880,44 m över havet.

Statyn i Polen är 33 m hög. Den är alltså högre än statyn i Rio men lägre än den i Cochabamba. MEN - man har slängt på en krona på statyns huvud och kronan är 3 meter hög. Det ger en staty på 36 meter som därmed är världens högsta. Skulle man krönt kristusstatyn i Cochabamba på motsvarande sätt borde den kronan proportionerligt sett varit en aning högre än 3 meter och därmed hade Cochabambastatyn varit över 37 meter. Men eftersom den inte har någon krona så vinner statyn i Sweibodzin. För säkerhets skull har man också ställt den på en sockel som är 16,5 meter hög vilket ger en totalhöjd på 52,5 meter - avsevärt högre än de andra två statyerna. Dock ligger inte Sweibodzin särskilt högt över havet, bara 83 m enligt de uppgifter jag kunnat hitta. Den slutar alltså på futtiga 135,5 meter över havet, långt nedanför både Rio och Cochabamba.

Om man ska summera det hela så är kristusstatyn i Rio inte högst på något vis.
Kristusstatyn i Bolivia är den högsta i världen - över havet och är också den högsta i världen om man räknar från fötterna till huvudet. Jag är dock övertygad om att polackena inte räknar så.
Kristusstatyn i Polen är högst i världen om man räknar med kronan, och absolut högst om man räknar med sockeln den står på.


Kristusstatyn i Cochabamba.

  • Comments(0)//blogg.zettervall.se/#post4425