Zäta

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Helgliv

VardagsnäraPosted by Zäta Wed, February 25, 2015 17:08

Helgen började med övning för Zätas Band i Studio T. Det var en lyckad fredagskväll. Inte minst för att vi bokade in ett datum för ett första försök att börja spela in våra låtar.
Vi gjorde om den nyaste sången (Du gör mig fri) en hel del. Trummisen fick Förundersökningsledaren att spela gitarr i ZZ Top-stil (fast utan skägg) med en go baktakt, och övriga musiker hittade också sina sätt att spela så att vi fick till ett rätt rakt och rockigt uttryck. (När det väl blev dags att framföra sången i kyrkan på söndagen, så trillade dock takten ur hjärnan på Trummisen och plötsligt så blev det i det närmaste boogiewoogie i stället för rock. Publiken verkade uppskatta tilltaget men jag föredrar nog ändå den variant vi övat in.)
När vi övat igenom de sex sångerna inför söndagsgudstjänsten gick vi in och åt nybakat bröd hos Kapellmästaren innan Förundersökningsledaren och jag for tillbaka till stan och hämtade Guldgossen från Kaj och stoppade om lilla Svalan som tillsammans med sin kompis föreläst om Boliviaresan för alla andra tweenies i kyrkan. Jag är ungefär hur stolt som helst. Det borde krävas mod för att som 12-åring våga ställa sig framför sina kamrater (Hur många kan de ha varit? 20? 30?) och visa bilder och berätta i en och en halv timma. Lilla Svalan verkar dock inte ens haft en tanke på att man kanske borde vara nervös.

På lördagen tog jag mig en behövlig sovmorgon (ända till åtta) och låg sedan kvar i sängen och läste Johan Persson och Martin Schibbyes högintressanta bok om tiden som Kafkafångar i Etiopien.
Eftersom vi åt sen frukost kändes det onödigt med både stadig lunch och middag så efter att lilla Svalan och jag cyklat till närmaste trädgårdscenter (mer om det i ett tidigare, potatisrelaterat inlägg) lunchade vi bara knäckebröd och utgången vaniljvisp med persikohalvor.
Barnen är det dock lite mer ordning på än vi vuxna. De klagade på den sockerstinna lunchen och tyckte att det krävdes lite ”riktig mat” så Guldgossen lagade i ordning snabbnudlar till sig och lilla Svalan. Det är inte mycket mer näring i det, men som förälder måste man ju i alla fall uppmuntra initiativet.

Under lördag eftermiddag var Förundersökningsledaren i kyrkan och hjälpte till att ställa in medhörningen inför kvällens storbandskonsert. Jag skrev ner sångerna inför morgondagen, och mailade dem till mediadatorn i kyrksalen så att mötesbesökarna skulle kunna följa med i texten.
Sedan var det dags att ta itu med middagen. Jag lagade en enkel anrättning av lax med teriyakisås, pressad potatis och till det bearnaise- eller avokadosås (det var bara jag som åt avokadosåsen).
Jag fick lite oväntat bråttom med maten för Guldgossen fick besked om att han skulle vara vid kyrkan redan halv fem i stället för sex som det var planerat. Han skulle åka med ett födelsedagsfirargäng till Laserdome i Skövde. Förundersökningsledaren hade naturligtvis bilen med sig till kyrkan men Guldgossen eskade skjuts från en snäll kompismamma så det löste sig ändå.

Laxen gjorde sig riktigt bra med bara teriyakisås smetad på toppen innan den fick gosa lite i ugnen. Nästa gång ska jag dock komma ihåg att salta lite också. Såsen är visserligen salt i sig själv, men inte så salt att det räcker till. Förmodligen vore det gott att marinera lax i teriyakisås och kanske göra en wook. Det får bli en framtida middag för den som orkar diska wookpannan.

När Förundersökningsledaren kom hem fick han äta upp resterna från middagen medan lilla Svalan packade inför inflyttningsövernattningsparty hos en kompis.
De är så härliga, barna! De tar varje tillfälle i akt för att kunna träffas och mysa, leka (”Leker” kanske man inte säger numera, men jag tycker ändå att det ofta är just det de gör.) och bara umgås tillsammans. Nu var den en tjej som fått sitt rum renoverat och då passade på att bjuda in sju av sina vänner för att fira denna tilldragelse. Allra bäst tyckte jag det var att de hade så roligt att de inte ens hunnit titta på Melodifestivalen.

Vi skjutsade lilla Svalan till inflyttningsövernattningspartyt och fortsatte vidare till kyrkan för att lyssna på Nya Stadens Storbands 30-årsjubileumskonsert. Fastän vi var tidigt på plats var den stora kyrksalen snudd på fullsatt och fler fyllde på efter oss. Som församlingsmedlem blir man alldeles varm i hjärtat när man ser så mycket människor i kyrkan. Värmen fortsatte även under konserten. Både rent fysiskt från alla människor, men också från musikanterna i storbandet. De bjöd på en konsert så full av spelglädje att det räcker till för flera veckor framöver. När konserten var slut hade det gått gott och väl en och en halv timma, men det kändes som tjugo minuter. Öronen protesterade en aning mot hög ljudvolym, spetsad av trumpeter, trummor och tromboner, men kroppen och sinnet var saligt glada.

Guldgossen var färdigskjuten (Jag har glömt hur många skott han fick ta emot men jag vet att han i alla fall råkade springa rakt in i en vägg.) lagom till att sista tonen i sista trumpetsolot hade klingat ut. Vi hade inga problem att vänta medan han for från Skövde och tog vägen via McDonalds i Skara. Det finns så många sköna människor (som gästsolist Ingemar Olsson sjöng…) och det är kul att ha tid att mingla lite och prata med folk man inte träffar så ofta.

När vi kom hem hade jag inte fått nog av de musikaliska intrycken utan landade i soffan och tog del av Melodifestivalen. Som vanligt får de tävlande oftast oförtjänt mycket kritik i sociala medier. Jag härjar mest på facebook och läser det ena inlägget efter det andra med värdeord som ”katastrof”, ”pinsamt” och ”fiasko”. Jag erkänner att jag allt som oftast delar de uppfattningar som delas på facebook och jag är själv för snabb att döma, men jag ska skärpa till mig och jag tycker framförallt att det är ett pinsamt vidrigt fiasko när man uttrycker sig i så skarpa ordalag om någon som bara gör sitt bästa.
Ställ dig själv framför TV-kameror som fångar din minsta min ur alla upptänkliga vinklar, och bakom dem – Sveriges största publik som bara väntar på att få att kritisera allt du gör, så får du se hur lätt det är att ta varenda ton klockrent under stor nervositet, se lagom glad ut och göra coola rörelser enligt inövat mönster – samtidigt!
Jag tycker faktiskt melodifestivalen har hållit en ganska hög allmännivå i år. Det är inte så många falska toner, bottennapp eller andra irritationsmoment inblandat.

På söndag morgon var vi i kyrkan klockan nio. Vi övade med bandet i en och en halv timma och sedan for Förundersökningsledaren hem och hämtade Guldgossen medan vi andra bad för gudstjänsten och gick igenom det tänkta mötesprogrammet. Örslösa-C var mötesledare, för första gången inne i Lidköping, och det blev ett sådär härligt, genuint, avslappnat möte som fyller på energidepåerna och ger god eftersmak. Zätas Band skötte sig hyfsat. Jag har inte hört någon inspelning efteråt, så jag kanske inte ska uttala mig allt för bergsfast om min egen insats utan facit i hand.
Min mamma var på plats i kyrkan, och även min Skarafarbror och –faster. Jag blev jätteglad när jag såg dem och kände mig som en tonåring som får visa upp när hon gör något bra.

Efter mötet fick vi hjälp av Husbilsfamiljen att styra upp middagen och köpte helt sonika med oss pizza, kebab och hamburgare hem. Sedan fick vi en riktigt skön eftermiddag och kväll med strandpromenad och bildvisning.

Och sedan var det kväll, och natt, och en ny vecka.

Nästa helg ska vi hitta på något helt annat.  • Comments(0)//blogg.zettervall.se/#post4419