Zäta

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Regeringskris och tomatmarmelad

MatnyttigtPosted by Zäta Wed, December 03, 2014 12:08

Vad gör en normal människa en helt vanlig tisdagskväll?

Jag vet inte.

Själv fick jag en liten regeringskris-kris och fastnade i medierapporteringen kring sverigedemokraternas besked om att stjälpa regeringen genom att rösta på alliansens budgetförslag.
Positionerna verkar väldigt låsta och beskedet utlöste en förnyad våg av pajkastning (som om det inte vore nog med pajerna som flög under valrörelsen och i samband med regeringsbildandet efter valet).
Nu lägger alliansen skulden för krisen på regeringen som inte lyckats skapa en tillräckligt stark regering för att få igenom sin budget. Regeringen skyller på alliansen som inte vill svika sina väljare och vallöften genom att förhandla med regeringen så att regeringen ska lyckas få igenom sin budget och kunna fortsätta regera och längst fram i mediastrålkastarnas sken står sverigedemokraterna och gnuggar händerna av förtjusning över det kaos de lyckats åstadkomma.
Stefan Löfven kallar till presskonferens där han fortsätter pajkastningen och ger alliansen ett ultimatum - förhandla fram en ny budget med regeringen eller ta över rodret och regera tillsammans med sverigedemokraterna. I det uttalande ligger ett förtäckt hot - om inte regeringens budgetförslag går igenom vid omröstningen i dag kommer Löfven avgå och överlåta regeringsbildandet till alliansen, och han har inga planer på att själv sätta sig vid förhandlingsbordet för att få till en hållbar budget utan ber alliansen att i så fall förhandla med sverigedemokraterna.
Alliansen genomskådar naturligtvis socialdemokraternas fulspel och ger Löfven kalla handen när han bjuder in till förhandlingar.

Till slut lyckades jag slita mig loss från min mediaapati. Men då var klockan nio och det var för sent att göra någon nytta. I stället tog jag hand om säsongens sista tomater som låg omogna och övergivna i uterummet. De fick flytta in i värmen, den riktigt heta värmen, och bli grön tomatmarmelad med citron och ingefära.

Det tog lite längre tid än jag trott (varför blir det nästan alltid så när jag ska göra något i köket?) men halv elva fanns det fem burkar färdig marmelad som fick vila upp och ner på köksbänken över natten.
Jag har smakat på marmeladen på frukostmackan men ostsmaken tog överhanden så jag kan inte riktigt avgöra om den var bara god, jättegod eller helt fantastiskt fenomenalt supergod.

Här kommer i alla fall receptet (och lite tips inom parantes) om du vill koka egen marmelad:

1 kilo gröna tomater (Jag hade lite mindre och alla var inte knallgröna utan lite rodnande också)
2 ekologiska citroner (Jag hade vanliga)
3-4 cm ingefära (Jag tog nog lite mer)
en skvätt vatten vid behov (Jag tog inget vatten)
500 g socker

Tvätta tomaterna och skär dem i småbitar. Ta bort eventuellt fula delar och skär bort ”stocken” i mitten av tomaten. (Mina tomater var så små så jag halverade dem bara och struntade i den där mittensträngen. Jag borde dock ägnat lite mer tid åt att skära tomaterna i mindre bitar för de kokade inte sönder så lätt som jag trodde och marmeladen blev lite väl chunkig.)

Tvätta citronerna noga, skär dem i småbitar och avlägsna kärnorna. (Av receptet framgick det inte ordentligt om man verkligen skulle ta med skalet eller inte. Jag skar bort skalet och använde bara fruktköttet. Jag tycker det vita precis innanför ytterskalet ger så besk smak när jag gör flädersaft så jag ville inte blanda ner det i tomatmarmeladen heller. Vill du ha med skal föreslår jag att du i så fall bara tar tillvara det yttersta gula innan du skalar citronerna och använder fruktköttet. I så fall ska du skrubba citronerna med en nagelborste i varmt vatten, oavsett om du använder ekologiska citroner eller inte. Jag orkade inte skära köttet i småbitar heller och förfasades först när jag såg de vita hinnorna flyta runt i grytan, men sen tog jag upp en bit och smakade på och den var mjuk och god.)

Skala 3-4 cm färsk ingefära och riv ner i en gryta där du lagt tomater och citroner. Koka upp allt och låt det sjuda i 6-7 minuter tills tomaterna blivit mjuka men inte puré. (Jag tycker ingefäran blir trådig när man river den så jag hackade ner den i väldigt små bitar i stället. Jag upptäckte vid avsmakning att marmeladen blivit en aning besk. Om det berodde på citronhinnorna, att jag brände vid marmeladen en aning, eller att ingefäran fick koka med för länge får jag nog låta vara osagt men kommer jag över gröna tomater någon mer gång och vill göra marmelad kommer jag i så fall inte lägga i ingefäran förrän i slutet av koktiden.
Eftersom jag inte finfördelat mina tomater så mycket som receptet rekommenderade, fick jag också förlänga koktiden en del. Jag vet faktiskt inte hur länge jag kokade satsen men det var kanske en kvart.)

Sänk temperaturen och tillsätt sockret. Rör runt tills det löst sig helt (det gick jättefort) och öka sedan temperaturen rejält och låt marmeladen koka tills den uppnår en temperatur av 107-108 grader. Om du inte har någon termometer kan du göra ett marmeladprov. Ställ en tallrik i frysen ett tag (innan du börjar laga marmelad), ta ut den och klicka på lite marmelad. Om massan får bra konsistens nästan direkt, så är den klar. (Jag har termometer så jag stack ner den och stormkokade. Det skvätte som bara den. Ett tips kan vara att ta en mycket större gryta än du behöver, så är det mindre risk att det skvätter över. Eftersom det skvätte så mycket så la jag på ett lock men då missade jag att röra i grytan. Trots att inte receptet angav något frenetiskt rörande så är det ändå smart, om man vill undvika att marmeladen bränner i botten av kastrullen.
Temperaturen ville aldrig upp högre än 104 grader så till slut orkade jag inte vänta längre och hällde upp det färdiga resultatet.)

Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar, skruva på locken och ställ burkarna upp och ner.
(Jag ställde mina glasburkar i diskhon och hällde kokande vatten i dem, och på locken som jag lagt bredvid. Sedan spolade jag kallt vatten i hon efter ett tag och ställde burkarna att torka lite hjälpligt, upp och ner på ugnsgallret. När du häller upp marmeladen kan det vara bra att ha en grillvante på handen om du gör som jag och håller i burkarna. Du ska också skruva på locken direkt och ställa burkarna upp och ner och då är det definitivt bra med något som skyddar handen från brännskador.)

Förvara marmeladen svalt och mörkt. (Enligt receptet ska den tydligen stå sig bra länge även i rumstemperatur men det vågar man ju inte lita på.)  • Comments(3)//blogg.zettervall.se/#post4395