Zäta

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Mascarponecreme med rabarbertrifle

MatnyttigtPosted by Zäta Wed, June 27, 2012 12:05

Som efterrätt på midsommardagen hade jag tänkt bjuda på en spännande skapelse som Tareq Tayler trollade fram i Trädgårdsonsdag härförleden.
Nu slumpade det sig så (jag var värdelös på att beräkna, som vanligt...) att midsommaraftonens gäster åt alldeles för lite tårta och vi stod med 2½ tårta kvar till dagen därpå.
Därför blev det ingen Tareqefterrätt på lördagen.

I stället har jag bjudit på den på jobbet i dag. Jag tyckte själv den var god, och fick till och med beröm av Kock-kollegan som skulle kunna tänka sig att ha den som avslutning på en middag med rabarbertema.

Här kommer nu receptet. Det är beräknat för fyra personer. Jag gångrade det med fyra för att få det att räcka till kollegorna, men nöjde mig med tre citroner och tre vaniljstänger (för det är så jobbigt att riva citronskal klockan sju på morgonen och det är så dyrt med äkta vanilj oavsett tid på dygnet).

Mascarponecreme:
4 ägg (separerade)
2 msk socker till gulorna
2 msk socker till vitorna
1 burk mascarpone (250 g)
1 citron (skalet)
1 vaniljstång (fröna)

Rabarbertrifle:
400 g rabarber (skalade)
4 msk socker
4 cm färsk ingefära

Dessutom:
Hackad mörk choklad
4-8 skivor sockerkaka (det är okej om den är lite torr)
Någon slags toppdekoration (Tareq föreslog penséer som är färgglada och ätbara. Eller mer hackad choklad. Jag gjorde egna chokladdekorationer i form av hjärtan med hjälp av en plastpåse, lite blockchoklad och en mirco.)

Gör så här:
Skär rabarbern i centimeterlånga bitar.
Lägg rabarbern i en gryta (gärna tjockbottnad).
Skala ingefäran och finriv den ner i rabarergrytan.
Strö över 4 msk socker och värm på sakta och försiktigt. Rör om du måste, för att rabarbern inte ska bränna fast i botten. När rabarnern blivit mjuk rör du om så att allt blandar sig ordentligt.
Ställ triflen att svalna medan du gör mascarponekrämen.

Vispa äggulorna med sockret tills du får en tjock vit smet.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och tillsätt dem till smeten. Spara för allt i världen den urskrapade stången. Lägg tillbaka den i burken och fyll på med strösocker så får du eget vaniljsocker efter några timmar.
Lägg i mascarponeosten.
Riv skalet från en vältvättad citron ner i cremen.
Rör runt försiktigt.

Vispa äggvitorna till ett halvfast skum.
Tillsätt sockret och vispa tills du får en mjuk maräng.

Häll ner marängen i mascarponekrämen och rör tills det blandar sig.

Varva mascarponekräm, rabarbertrifle, hackad choklad och sockerkaka i portionsglas eller i en stor skål.
Dröj inte för länge med att servera för då blir sockerkakan bara mos.


Gör INTE så här:
Gör inte i ordning tretton portioner i höga stora IKEA-glas och ställ dem på en bricka i kofferten om du inte är fantastiskt sugen på att tillbringa lunchen med att skura ur bagaget.

  • Comments(0)//blogg.zettervall.se/#post4132