Zäta

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Potatistur

Blommor och bladerPosted by Zäta Thu, May 10, 2012 19:52
Vissa har mer tur än andra.
Så här är det:

I höstas grävde Förundersökningsledaren bort en hel massa matjord från vår trädgård för att i stället kunna bygga en altan. Matjorden har vi till stor del lyckats bli av med. Det har varit svärföräldrar som behövt jord till en häck, svärföräldrars grannar som behövt till potatisland, en kusin som behövde fylla några hål och så vidare.

Lite av jorden la Förundersökningsledaren förtänksamt nog i en limpa. Han trodde väl att det skulle glädja mig som plötsligt fick en upphöjd bädd att odla potatis i.
Och han hade rätt. Jag är jätteglad!

Om jag piggar på mig tillräckligt och vädret slår om hade jag tänkt åka till Lidens i helgen och införskaffa några olika sorter att sätta. Enligt svärmor, som är en mångårigt erfaren potatisodlare, så behöver man inte förgro potatis man köper så här sent. Den har redan legat och grott i affären länge nog.
Och enligt Tareq i Trädgårdsonsdag, så går det lika bra att sätta ogrodd potatis som förgrodd.

I afton var Förundersökningsledaren ute i regnet och vattnade gräsmattan. Det må ha sett en aning fånigt ut eftersom det regnat i princip oupphörligen i två dygn, men det han vattnade ut var järnsulfat, för att ge vårt spirande gräs en chans mot mossan.

Medan han vattnade kom han i samspråk med vår trädgårdsgranne. Med Trädgårdsgrannen (som han hädanefter får heta) menar jag vår närmaste granne, han som odlar allt från sallad och sparris till jordärtskockor och vindruvor.
Trädgårdsgrannen tar alltid tacksamt emot vårt gräsklipp och vi är minst lika tacksamma över att få lämna det till honom och slippa köra det till värmeverket.

Nu berättade Trädgårdsgrannen att han inte hade lika stort behov av vårt gräsklipp den här säsongen. Han har nämligen genomgått en operation som tar ett tag att återhämta sig från, och kan därför inte satsa på lika storvulna odlingsprojekt som vanligt.
Potatisen som han köpt in i god tid och lagt ner möda på att förgro enligt konstens alla regler, dem skulle han till exempel inte ha möjlighet att sätta.

Och så kom det sig att jag plötsligt fått både ett potatisland, sättpotatis och dessutom några goda råd om hur man odlar potatis på bästa sätt.
Enligt Trädgårdsgrannen är det bara att lägga sättpotatisen på jorden, täcka med gräsklipp och sedan fortsätta täcka med gräsklipp under hela sommaren. Ju tjockare lager desto bättre. Och när man väl är sugen på lite färskpotatis, så är det bara att fösa undan gräslagret eller till och med sticka ner handen i allt det mjuka fluffet och plocka till sig så många potatisar man vill ha, allt medan man låter plantan stå kvar orörd.

  • Comments(0)//blogg.zettervall.se/#post4070