Zäta

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Påsksnittar

MatnyttigtPosted by Zäta Thu, April 12, 2012 14:29
På påskafton var vi inbjudna till goda vänner på ett riktigt påskaftonsfirande. Vi var tjugo vuxna och sexton barn, i runda slängar. En av de vuxna var tvungen att snabbt ge sig hem och förlösa ett får och en annan var redan hemma och hjälpte just nämna får, så jag tror vi blev arton.

Alla bidrog med något gott att äta. Även fårförlösaren hann lämna av en paj som vi gladeligen kalasade på när han åkt.

Mitt bidrag till kvällen blev tunnbrödssnittar. I vanlig ordning överdrev jag snittandet och trots Förundersökningsledarens förvarningar fick vi äta degiga rullar både till frukost, lunch och kvällsmat även sedan påsken för länge sedan var över.

Här är i alla fall recepten.

Salamisnittar
Tag fem stycken fyrkantiga tunnbröd (eller färre om du som jag gör för många olika sorter och dessutom är värdelös på att beräkna mängder).
Smöra dem med Philadelfiaost. En stor ask räcker mer än väl. (Det blir till och med så mycket över att du kan använda Philadelfiaost i stället för smör i en och en halv vecka efter festen).
Lägg fyra stora tunna salamiskivor på varje bröd. Det är viktigt att du köper tunt skivad salami, annars blir det svårt att rulla rullarna.
Skiva ett kokt ägg till varje tunnbröd och lägg ut äggskivorna.
Strö över rejält med roccula på varje bröd. Om du sköljer rocculan så gör det långt i förväg och se till att slunga den väldigt torr. Du kan med fördel även låta den torka efter på en handduk eller på hushållspapper.
Rulla samman bröden hårt från kortsidorna. När du kommer till slutet är det bra om det finns en liten sträcka bröd som bara har philadelfiaost på sig och som du kan avsluta med, så att brödet fäster ordentligt.
Rulla in rullarna i gladpack och lägg dem att vila med skarven nedåt i minst en timma.
Salamisnittarna blev de bästa av de sex sorter jag gjorde. De vattnade sig inte och därför höll sig brödet torrt och fint länge. Det var snygga att se på i sina vita, röda och gröna färger och också riktigt goda.
Innan serveringen skär du upp rullarna. Du kan naturligtvis laborera med storleken om du vill men jag satsade på sex rullar per bröd och tyckte det var lagom.

Kräftrumpesnittar
Tag fem tunnbröd.
Smöra dem med färskost med vitlökssmak. Jag köpte två små burkar av någon lite dyrare sort (eftersom alla de billigare askarna var slut i affären) men det räckte med en. Smöra lite extra i borteändarna där bröden ska fästas samman.
Strö på en sträng med väl avrunna, grovhackade kräftrumpor som blandats med lite creme fraiche. Creme fraichen är bara till för att kräfteriet ska bli mer lätthanterligt. Jag använde en stor burk på 400 g kräftrumpor och tyckte det var lagom.
Bakom kräftorna smetar du ut mosad avokado. Jag använde tre avokador totalt och det blev bra. Man kan gärna droppa i lite citron i avokadon när man mosar den, för att den inte ska missfärgas men jag körde utan (för jag tänkte inte på att köpa citron) och det gick bra ändå. Man kan naturligtvis också peppra upp avokadomoset men jag tycker det blir rätt mycket smak ändå så jag gjorde inte det.
Strö över finhackad purjolök. Jag använde det gröna från purjon för att få lite rolig färg på snittarna.
Kör samma procedur med bröden som för salamirullarna och rulla samman, plasta in och låt vila i kylskåp.
Kräftrumpesnittarna glömde vi hemma i kylskåpet när vi åkte till festen så dem fick vi äta upp de följande dagarna. De var goda ändå men hade blivit lite väl blöta i bröden så de gör sig säkerligen bättre när de inte är mer än en timma gamla.

Leverpastejsnittar
Tag fem tunnbröd. (Jag tror jag tog sex eller sju för jag inbillade mig att de skulle bli riktigt goda.)
Bred på bredbar leverpastej av valfri sort. (Det är mycket lättare att breda ut just bredbar leverpastej än till exempel skivbar.) Ta ett ganska tjockt lager för det är ju gott. Jag köpte hem två askar och använde lite mer än den ena.
Ringla över lite lagom med majonnäs. Jag tog för mycket så var inte för frikostig.
Lägg ut tunt skivad gurka som ett tegeltak över större delen av brödet. Det är mycket viktigt att låta gurkan torka till innan den används. Jag la upp den lite slarvigt på hushållspapper med det räckte inte alls. Jag borde separerat skivorna och låtit dem torka ordentligt på handdukar.
Lägg sedan på tunt skivade rädisor över gurkan. Samma låt-torka-princip gäller som för gurkorna.
Rulla samman som vanligt.
Leverpastejsnittarna blev jätteblöta eftersom jag inte låtit gurkan rinna av ordentligt. De var slajmiga redan på festen. Det händer något läskigt med majonnäs som kommer i kontakt med vatten så de överblivna snittarna skänkte jag till komposten när vi kom hem.

Tonfisksnittar
Tag sex tunnbröd.
Smöra dem med vanligt bordsmargarin. Lite extra i bortekanten.
Öppna tre burkar tonfisk i vatten och låt den rinna av.
Riv fem äpplen av något syrlig sort med fast fruktkött. Låt äpplerivet rinna av ordentligt och krama sedan ur den sista musten innan du blandar äpplena med tonfisken. Du kan själv moderera hur blöt blandningen ska vara genom att tillsätta lite äpple"spad" om du tycker det verkar bli för torrt. Man vill inte att snittarna ska bli blöta men det får inte bli så torrt att det smular heller.
Kläm ut en sträng pepparrot på varje tunnbröd och bred ut det lite grann.
Fördela tonfisk- och äppleröran och rulla ihop.
De här snittarna var de med godast smak, näst efter kräftumporna. Jag kunde gott braschat på lite extra med pepparroten men man får ju tänka på andras munnar än sin egen också.

Skinksnittar
Tag sex tunnbröd.
Smöra dem med vanligt bordsmargarin. Nu behöver jag knappast berätta att du ska ta ett extra lager längst bort i kortändan och att du ska lämna några centimeter av brödet med bara smör på för att kunna fästa brödet när du rullar ihop det.
Öppna fyra burkar krossad ananas och låt rinna av och tryck ut vätskan genom silen med en sked så att det blir ordentligt torrt.
Blanda en stor burk keso med ananasen och håll dej i silen när du blandar så att även keson för en chans att rinna av lite.
Krydda bröden med valfri curry. Var inte rädd för att dofta på rätt rejält. Det är bättre att krydda direkt på smöret än att blanda curry i keso- och ananasblandningen för då säkerställer du att curryn blir jämt fördelad över snittarna och har lättare för att avgöra hur mycket du använder.
Lägg fyra skivor tunt skivad skinka på varje bröd.
Fördela ut ananas- och kesoröran på bröden och rulla ihop.
Skinksnittarna blev också goda och värdinnans favorit på påskfesten. Jag gömde kvar några i hennes kylskåp när vi for därifrån.

Ostsnittar
Tag sju tunnbröd.
Smöra dem med vanligt bordsmargarin.
Skär åtta skivor ost till varje bröd och lägg ut dem. Man kan ta mer ost också om man vill. Jag använde något vi nyss hittat på Willys som heter "Smörgåsost". Den var väldigt lagom i smaken men satsa på den typ av ost och styrka som du tror gästerna gillar.
Ostsnittarna gissade jag skulle ätas av främst barnen men jag tyckte att de var rätt okej jag också.

När jag tittar så här i efterhand kan jag nästan förstå hur det kunde bli för mycket mat, men det var inget som förfors (mer än de äckliga leverpastejsnittarna och de får göra nytta i komposten i stället) och jag hade dessutom en rolig dag i köket medan jag klurade ut recepten, förberedde ingredienserna och slutligen färdigställde tunnbrödsrullarna.


  • Comments(0)//blogg.zettervall.se/#post4038